Enesekontrolliplaan

Enesekontrolliplaan on vajalik toidu- või söödakäitlemisvaldkonnas tegutsemisel. Nõuded tulevad Toiduseadusest (§ 34. Enesekontrollikohustus) ja Söödaseadustest § 7. Enesekontroll.

Enesekontrolliplaani koostamisel tuleb järgida valdkonnaga seotud õigusakte. Tänapäeval ei ole palju etteantud nõudeid ning seega peab käitleja ise kehtestama reeglid ettevõttes, mis kirjeldataksegi ära enesekontrolliplaanis ning millest juhindub ka Põllumajandus- ja Toiduamet (lühend PTA). kohapealset kontrolli tehes. Nt Punktis "Töötajad" kirjeldatakse ära ettevõtte koolitusplaaniga seotud tegevused sh. kui tihti tehakse toiduhügieeni koolitust.

 

Enesekontrolliplaan koosneb üldreeglina allpool olevatest puntidest, kus kirjeldatakse ettevõttes tehtavatest toimingutest.

Mõisted
Sisukord
I osa Eeltingimuste programm
ET 1. Ettevõtte asend, infrastruktuur, hooned ja ruumid
ET 2. Toit
ET 3. Külmahela katkematuse tagamine
ET 4. Joogivesi
ET 5. Jäätmete kogumine ja äravedamine
ET 6. Kahjuritõrje
ET 7. Puhastamine ja desinfitseerimine
ET 8 Töötajad
ET 9. Toidu jälgitavus
ET 10. Toidu pakendid, pakendamine ja TKM nõuded
ET 11. Kaebused ja VTA teavitamine
ET 12. Toidu kuumtöötlemine (konserveerimine)
ET 13. Nõuded toidu külmutamisele ja külmutatud toidule
ET 14. Vedu ja veovahendid
ET 15. Laboratoorsed uuringud
ET 16. Üldnõuded toidualase teabe esitamisele, toitumis- ning tervisealased väited
II osa HACCP põhimõtted
1. HACCP meeskond
2. Toote kirjeldus
3. Protsessi tehnoloogilise skeemi koostamine ja kinnitamine
4. Ohtude analüüs ja KKP määramine
5. KKP piiride määramine, seire korraldamine, korrigeerivad teenused
6. Tegevuste kehtestamine süsteemi nõuetekohasuse tõendamiseks
7. Dokumenteerimine
VORMID
VORM- Toidu vastuvõtmisel registreeritavad kõrvalekalded

jne.

(vormid töötakse välja nii palju, kui ettevõttel vajalik)

 

Kas teha ise enesekontrolliplaan või tellida.

Sellele küsimusele ühest vastust ei ole. Siiski soovitan mõelda:

  • Kas Teie ettevõttes on töötaja, kes omab ülevaadet valdkonda reguleerivatest seadusandlusest?
  • Kas Teie ettevõttes on hetkel ajalist ressurssi?
  • Kas töötajale makstav tasu ja enesekontrolliplaani jaoks kuluv aeg on proportsioonis tehtud tööga?
  • Tee kindlaks kui palju maksab sisseostetav teenus. Kindlasti võta ka teenusepakkujatega ühendust ja küsi nõu oma ettevõtte tegevuse planeerimisel.
  • Millises vormingus antakse üle tellitav enesekontrolliplaan? (paberkandjal, elektrooniliselt aga hiljem ei saa seda täiendada, elektrooniliselt ja seda saab hiljem täiendada).

Enesekontrolliplaani tellimine

Enesekontrolliplaani koostame üle Eesti ja hind sõltub ettevõtte tegevusvaldkonnast. Küsi pakkumist This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Kirjuta, mis käitlemisvaldkond on (koduköök, toitlustuskoht, tootmine, jaemüük, hulgimüük jne) ja mis toite käitlete/valmistate.

Enesekontrolliplaani isetegemine

Tule koolitusele ja me õpetame Sind, kuidas teha ise enesekontrolliplaan ning räägime oma kogemustest (koostame ise enesekontrolliplaane aastast 2002) . Infot vaata Enesekontrolliplaani koostamise koolitus